Muga Cava Conde de Haro 2018 – Metoda tradițională
Producător: Muga – Rioja, Spania
Soi: 90% Viura (Macabeo), 10% Malvasía
Culoare: galben strălucitor cu tente verzui
Miros: puternice arome florale și de fruct, pe un fundal de note fermentative date de transformarea în sticlă – miere, vanilie, lichior
Gust: perlaj dens și persistent care anunță o structură consistentă; în ciuda aromelor de miere, vinul e proaspăt, datorită acidității semnificative; combinația de fruct, aciditate și drojdii fine conferă o surprinzătoare senzație de voluptate care te incită să umpli din nou paharul; notele fructuoase și picante revin în postgust, unde lasă o amintire extrem de plăcută
Recomandări gastronomice: un extraordinar aperitiv care merge bine și cu pui, curcan, fructe de mare, paste cu sos de smântână, mezeluri ușoare, preparate vegetariene
Alcool: 12%
Temperatura de servire: 7-10°C
Număr de sticle produse: 30.000
Descrierea oenologului: ”Prima impresie, când îl vezi în pahar, este de, practic, zero oxidare, cu tente galben-verzui strălucitoare. Perlajul este dens și persistent, fiind primul indiciu al structurii vinului. Privind în mijlocul paharului, se observă o linie uniformă de bule microscopice care se ridică spre suprafață. Nasul este dominat de arome florale și de fruct intense. În fundal, regăsim note fermentative date de evoluția vinului în sticlă: miere, vanilie, lichior. În ciuda aromelor de miere, este proaspăt, datorită acidității semnificative. Combinația de fruct, aciditate și drojdii fine produce o surprinzătoare senzație de plenitudine care te îndeamnă să mai iei o gură. Notele fructate revin în postgustul predominant picant care lasă o amintire foarte plăcută.”
93 Puncte James Suckling: ”O Cava proaspătă cu textură rotundă, făcută majoritar din Viura. Textură cremoasă, bule fine și sfârșit delicios, aromat. Brioșă și aluat de pâine ușor. Calitate excelentă. A stat 24 luni pe drojdii. Beți-o sau păstrați-o.”
Ediția 2017 – 92 Puncte James Suckling
Cava este șampania spaniolilor – la fel de bună ca ruda ei mai celebră, dar cu un preț mult mai rezonabil. Pe scurt, un excelent raport calitate/preț.
Producător
Înființată în 1932 de Isaac Muga Martinez și soția sa Auro Cano, Muga este una dintre cele mai respectate podgorii din Rioja. Situată în Rioja Alta, la Haro, în miticul Barrio de la Estación, proprietatea are 250 ha de vie și cumpără struguri de pe alte 150 ha aparținând unor producători atent selectați. Astăzi, ea este condusă de cea de a treia generație, care a modernizat atât crama cât și vinurile, adaptându-le gustului consumatorilor contemporani, chiar dacă metoda de vinificare este cât se poate de tradițională. De altfel, Muga se distinge prin faptul că este una dintre puținele podgorii din Rioja care își produce propriile butoaie și budane – nu mai puțin de 14.000 de butoaie sunt folosite la maturare, iar fermentarea se face în 90 de budane. Respectând tradiția, vinul este limpezit cu albuș de ou. Nu în ultimul rând, Muga este o destinație turistică extrem de apreciată: dacă unii se mulțumesc cu degustările și vizitarea cramei și a viilor, amatorii de senzații tari se pot bucura de un zbor cu balonul deasupra Rioja-i, urmat de o masă în vie.
Specificații
Țara | Spania |
Punctaje/Medalii | 93 Puncte James Suckling |
Culoare | Alb |
An | 2018 |
Vinificare | Brut |
Alcool | 12% |
Recenzii
Nu există recenzii până acum.